Grauwe vleesvlieg
Uiterlijk
– De grauwe vleesvlieg is forser dan de kamervlieg.
– Rode ogen, afwisselend donker en lichtgestreept borststuk en een geblokt achterlijf.
Ontwikkeling
– Volledige gedaanteverwisseling.
– De vrouwtjes leggen honderden eieren op allerlei rottende, dierlijke producten.
– Het vrouwtje is levendbarend; legt de uitgekomen larven direct op het aas.
– Zij kan ook larven op vers vlees afzetten.
– De laren kunnen zich na al na een week gaan verpoppen.
– Duur van ei tot volwassen dier: ca. 2 tot 4 weken.
– De vrouwtjes kunnen de geur van rottend vlees (kadavers) op grote afstand waarnemen.
Leefwijze
– De grauwe vleesvlieg komt overal voor in de natuur.
– Wordt wel bij gebouwen aangetroffen, maar komt zelden binnen.
– Grauwe vleesvliegen komen van april tot oktober voor.
Schade/overlast
– Door hun leefwijze kunnen grauwe vleesvliegen ziekten verwekkende organismen verspreiden zoals virussen en bacteriën.
– Zij kunnen vlees en vleesproducten verontreinigen.
Wering/preventie
– Uiterste hygiëne betrachten in keukens, slachtplaatsen en productieruimten waar met vlees wordt gewerkt.
– Ramen en deuren voorzien van stevige fijnmazige horren.
– Vlees en vleeswaren goed afgedekt bewaren.
– Kadavers en ander dierlijk afval op tijd afvoeren, bij voorkeur binnen 1 dag.
– Containers vooral afval van slachtproducten opslaan in gekoelde ruimten en op tijd afvoeren.
Oplossing/bestrijding
– Mocht u overlast hebben van ongedierte, dan kunt u contact met ons opnemen.
Bel; 045-5272551 voor meer informatie.