Wesp een uitdaging?

Een ontmoeting met een wesp is voor veel mensen een uitdaging.

Hoewel wespen heel nuttig zijn omdat ze onnoemelijk veel insecten wegvangen, zijn ze vaak een echte overlast wanneer ze in onze persoonlijke leefruimte komen. Wespen steken meestal niet zomaar, er moet een “oorzaak” aan vooraf gaan, maar dat betekent niet dat ze een welkome aanblik zijn op een etentje in de achtertuin.

 

Waarom heb ik last van wespen in de zomer?

Gedurende het voorjaar en aan het begin van de zomer, verzamelen de werksters veel insecten die ze voeren aan de larven in het nest.
De larven scheiden een stof uit die heel zoet is, hier halen de werksters hun energie uit en leven ze van.
Echter wanneer de koningin en de mannetjes uitvliegen in de zomer, dan worden er ook geen eitjes meer gelegd en groeien er ook geen larven meer op in het nest die de zoete afscheiding afgeven.
Dit is het moment dat wespen opzoek gaan naar zoetigheid op terrasjes en andere plaatsen waar wij zoetigheid nuttigen.
Omdat ze verslaafd zijn aan “het zoet” zullen ze niet schromen agressie in te zetten om hun doel te bereiken.

 

Hoe kan ik wespen voorkomen?

Zorg ervoor dat voedsel, vooral zoetigheid, niet bereikbaar is.
Houd eten in afgesloten bakken / potten en zorg dat het deksel van uw afvalcontainer goed sluit.   Laat geen sap of zoete vloeistoffen achter en sluit stootvoegroosters af met bijenbekjes.

Plaats horren voor ramen en deuren die open kunnen zodat wespen geen kans zien om binnen te komen.

 

Wat kunt u doen tegen wespen?

Als u toevallig een nest in of rond uw huis vindt, moet u nooit proberen het zelf te behandelen of te verwijderen.   Er is gewoon een te groot risico om door tientallen of zelfs honderden wespen tegelijk aangevallen te worden, wat ernstig lichamelijk letsel kan veroorzaken of zelfs de dood!
De beste optie voor het verwijderen van een wespennest is altijd contact opnemen met een ervaren wespenbestrijder

 

3 tips;  hoe met wespen om te gaan

1. Wesp in huis
Jaag ze niet op; in het nauw gebrachte wespen zullen ter verdediging gaan steken.
Als u er één in huis heeft, vang deze dan met een doek of een leeg potje waar u een stukje karton overheen schuift.   Een andere methode is haar te lokken met een wespenval.
Deze maakt u door een breed glas of jampotje te plaatsen waarin een laagje limonadesiroop. Hier overheen plaatst u een trechter, met de trechtermond net boven de limonade.

 

2. Geprikt door een wesp, wat nu?
Als u toch geprikt bent kunt u, de steek het beste behandelen met anti-histaminezalf (verkrijgbaar bij de apotheek), alcohol, een ijsklontje of een koude doek.
Verwijderen van een angel gaat het best met de vingernagel tegen de richting in – bij het gebruik van een pincet uitkijken omdat dan de mogelijkheid bestaat dat u het gifzakje leeg knijpt.   Ook is bij de apotheek en bij bepaalde op outdoor-sport gerichte winkels een vacuumpompje te koop waar het gif direct mee uit de gestoken plek gezogen kan worden.

 

De uitvliegopening dicht maken van een wespennest is levensgevaarlijk!

3. Ik heb last van een wespennest
Als er zich een wespennest in of nabij uw woning bevindt, heeft het geen zin om de uitvliegopening(en) dicht te maken. Dit is zelfs zeer gevaarlijk!
De wespen zullen zich direct een weg naar buiten knagen, of zelfs naar binnen via uw woning een doorgang zoeken.

 

Als iemand na een steek onwel of duizelig is, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Een wespensteek kan een zwaar allergische reactie veroorzaken. Roep ook de hulp van een arts in als iemand in de mond of keel wordt gestoken.

Voorzorgsmaatregelen tegen wespen

 • Zoetigheid, frisdrank, bier, vleeswaren et cetera trekken wespen aan.
  Gebruik een glas om uit te drinken in plaats van een blikje.
  Als er een wesp in het blikje zit, is er gevaar voor een steek in de mond of keel.
  Kijk dus specifiek uit bij buitenactiviteiten als picknicks of barbecues.
  Verwijder afval of gemorste voedingswaren direct en kijk uit bij het liggen op of lopen over gras (i.v.m. grondnesten).
 • Gebruik geen geurige luchtjes als aftershave, parfum, deodorant of zonnebrandcrème.   Helaas trekt ook menselijke transpiratie wespen aan.
 • Draag neutrale kleuren als wit, groen of lichtbruin en geen kleding met felle kleuren of zwarte kleding en zeker geen bloemmotieven.   Zorg dat de kleding goed sluit, zodat de insecten geen kans krijgen in mouwen of in broekspijpen te kruipen.
 • Kijk uit in de omgeving van vuilnisbakken en bloemperken.
Houben Ongediertebestrijding